Erwin Olaf: Leidens Ontzet

Fotograaf Erwin Olaf heeft Leidens Ontzet volgens oude traditie, maar met een moderne knipoog, opnieuw in beeld gebracht. Bezoek de tentoonstelling tot en met 8 januari 2012.

Fotograaf Erwin Olaf heeft in opdracht van de Universiteit Leiden en Museum De Lakenhal in 2011 gewerkt aan een monumentaal historiestuk en een zestal fotografische figuurstukken en stillevens rondom het thema Leidens Ontzet. De groots opgezette enscenering hiervan - in de Pieterskerk in Leiden - schenkt hernieuwde, (inter)nationale aandacht aan de meest archetypische bevrijdingsstrijd van de Nederlanders.

Serie portretten en stillevens in UB

Godin Minerva, door Erwin Olaf (2011)

De serie met de figuurstukken en stillevens is van 29 september 2011 tot en met 8 januari 2012 te zien in de Universiteitsbibliotheek Leiden in de tentoonstelling Erwin Olaf: Leidens Ontzet. Elke foto heeft een eigen vitrine waardoor de beelden goed tot hun recht komen en tot in detail kunnen worden bestudeerd. Op de afbeelding hier ziet u de godin Minerva door Erwin Olaf in beeld gebracht.

Toegang tot de tentoonstelling is gratis, u kunt er terecht tijdens openingstijden van het gebouw.

Historiestuk in Museum De Lakenhal

Het historiestuk is te zien in Museum De Lakenhal als onderdeel van de tentoonstelling Vrijheid! Leidens Ontzet 1574-2011 (30 september 2011 t/m 8 januari 2012). De foto-opdracht aan Erwin Olaf vormt daarvan een separaat, maar belangrijk onderdeel.

U vindt de openingstijden en toegangsprijzen op de website van Museum De Lakenhal.

Webtentoonstelling

Er is ook een digitale tentoonstelling beschikbaar waarin de resultaten van deze opdracht aan Erwin Olaf te zien zijn in een grotere context van historische schilderijen die ter inspiratie hebben gediend en ander werk van de fotograaf.

Een visueel feest

De opdracht aan Erwin Olaf grijpt terug op een oude traditie: het Leidens Ontzet is vanaf de 16e eeuw tot en met ver in de 19e eeuw in diverse historiestukken verbeeld. In de 20e eeuw gebeurde dat niet meer. De Lakenhal wil anno 2011 deze traditie nieuw leven inblazen en vroeg daarom, in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden, aan Erwin Olaf  een 21e-eeuwse fotografische  monumentale versie van een historiestuk over deze vrijheidsstrijd te maken.

“Door het beeld te situeren in de Pieterskerk en samen te werken met een groot aantal figuranten en modellen afkomstig uit alle lagen van de Leidse bevolking, zullen de beelden tevens een binding moeten krijgen met de inwoners van Leiden. Daarnaast zal het werk door de aanwezigheid van een groot aantal details voor de kijker een visueel feest moeten worden." (Erwin Olaf, februari 2011)

Olaf liet zich inspireren door de bestaande schilderijen en nieuwe wetenschappelijke gegevens over de beleving van 3 oktober. Hij pakte het groots aan, als in een filmregie. Tientallen modellen en acteurs, aangevuld met ‘gewone mensen’ uit Leiden hebben in zijn ensceneringen gefigureerd, waarbij het interieur van de Pieterskerk decor was. In totaal heeft Olaf zeven fotobeelden gemaakt: allereerst een monumentaal historiestuk (van ruim twee bij drie meter) rond het drama van de honger en de pest, dat in de serie de grootste productie is met de meeste personages. Dit beeld is voor het eerst prominent te zien zijn in de tentoonstelling Leidens Ontzet in De Lakenhal en wordt daarna in de vaste opstelling van het museum getoond.

Daarnaast maakte Olaf beelden van kleinere opzet: stillevens of figuurstukken met enkele personen die delen van het verhaal of de symboliek van “3 oktober” verbeelden. Deze werken en het historiestuk op kleiner formaat zijn in de tentoonstellingsruimte van de Universiteitsbibliotheek Leiden te zien. Naderhand worden deze series foto’s opgenomen in de universitaire Bijzondere Collecties.

Deze opdracht werd mede mogelijk gemaakt door de gemeente Leiden, Cultuurfonds Leiden, Fonds BKVB, Museum De Lakenhal en Universitaire Bibliotheken Leiden.

Portretten van sleutelfiguren

Op de uitnodigingen en de posters die de (opening van de) tentoonstelling aankondigen zijn de volgende sleutelpersonen voor Leidens Ontzet en de oprichting van de Universiteit Leiden afgebeeld: Jan van Hout, Jan van der Does en Magdalena Moons.

Lees ook

• Omslag 3 - 2011, een uitgave van de Universiteitsbibliotheek Leiden en het Scaliger Instituut, met dit keer een special over de opdracht aan Erwin Olaf en aandacht voor Leidens Ontzet.
  • In Scherptediepte (open access tijdschrift voor fotografie) is een uitgebreid artikel geschreven door onze conservator Fotografie, Maartje van den Heuvel. Het engelstalige artikel bevat veel achtergrondinformatie en beeldmateriaal bij de opdracht aan Erwin Olaf. Dit artikel is beschikbaar in een full-colour publicatie van 14 pagina's plus bijlagen. U kunt het kopen voor €7 bij de Informatiebalie in de Universiteitsbibliotheek Leiden. De Informatiebalie is normaal open van maandag tot en met vrijdag, van 8:30-19:00 uur.
  • Studium Generale organiseert in samenwerking met Museum De Lakenhal een serie lezingen rond het thema Leidens Ontzet in november en december. Onze conservator oude drukken Anton van der Lem verzorgt de lezing op 22 november, over bijzondere en zeldzame pamfletten rond Leidens Ontzet en de Opstand. Toegang tot de lezingen is gratis.

Laatst Gewijzigd: 30-09-2011