Scriptierepositorium

Je eigen scriptie online zichtbaar maken voor de buitenwereld, of die van anderen opzoeken in een digitaal archief? Het is mogelijk met het Scriptierepositorium van de Universitaire Bibliotheken Leiden.

Wat is het?

Het Scriptierepositorium is een apart onderdeel van het Leids Repositorium en biedt een online archief dat scripties van opleidingen van de Universiteit Leiden eenvoudig doorzoekbaar en desgewenst openbaar beschikbaar maakt.
(Nog) niet alle opleidingen doen mee aan dit initiatief. Informeer bij je Opleiding.

Welke voordelen biedt het?

Het Scriptierepositorium dient meerdere doelen:

  • Scripties zijn op één centrale plek te vinden.

  • Je kunt het archief gebruiken als hulpmiddel bij oriënteren op het schrijven van een scriptie, en jezelf vertrouwd maken met de eisen aan inhoud en vorm die daarbij worden gesteld.

  • Als je scriptie openbaar beschikbaar komt, kun je hem na je afstuderen aan de buitenwereld laten zien en ernaar verwijzen bij sollicitaties of de aanmelding voor een vervolgstudie.

  • Beschikbaarheid van onderzoeksresultaten in open access draagt bij aan de zichtbaarheid van het academische proces.

Hoe werkt het?

Als je opleiding meedoet aan het Scriptierepositorium, voer je je scriptie na definitieve goedkeuring door je begeleider zelf in het systeem in. Vervolgens vindt een controleslag plaats door je opleiding (vaak het secretariaat). Bij sommige opleidingen wordt ook de invoer door het secretariaat gedaan.
Na goedkeuring wordt de beschrijving van je scriptie zichtbaar voor de buitenwereld. Je scriptie zelf wordt alleen openbaar gemaakt als jij, je begeleider en je eventuele stagebedrijf daar toestemming voor geven. Hiervoor is een formulier; vraag er eventueel naar bij je opleiding.

Tips voor het uploaden

  • Alleen pdf-bestanden worden geaccepteerd. Hoe je een pdf maakt vind je in de FAQ.

  • Upload de definitieve en goedgekeurde versie van de scriptie.

  • Als je scriptie openbaar beschikbaar komt: wees voorzichtig met het opnemen van adresgegevens of andere persoonlijke informatie!

Heb je vragen over het Scriptierepositorium?

Wellicht staat het antwoord al in de FAQ.
Vragen over het systeem, of problemen met inloggen of uploaden kun je stellen bij de bibliotheekbalie of via Stel een vraag. Voor vragen over de procedure, of als je iets wilt laten wijzigen aan de beschrijving van je eigen scriptie, verwijzen wij je door naar je Opleiding.

Handleiding

Als hulp bij het invoeren van scripties bieden we een handleiding voor het uploaden.

Wat mag de Universiteitsbibliotheek met publicaties in het Repositorium?

Wanneer een publicatie wordt toegevoegd aan het Leids Repositorium, wordt de indiener gevraagd akkoord te gaan met de License to Deposit. Hierin wordt geregeld wat de Universiteitsbibliotheek kan en mag met de publicaties die worden aangeleverd. Ook is de licentie in pdf beschikbaar.

Zie ook:

Scriptierepositorium voor opleidingen
Frequently Asked Questions over het Scriptierepositorium

Laatst Gewijzigd: 14-05-2012